BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

onsdag 18 maj 2011

Han äter!!

Det har hänt en del med Leo de senaste dagarna. Han äter mat!

I måndags hade vi återigen tid på Barn Lila. Det var dags att försöka få honom att äta mat. Vi hade en bra vända innan han fick halsflussen, då tvärdog aptiten! Jag passade på att väga honom och från att ha vägt 9095 g den 6 maj, så vägde han nu 9285g. Uppåt i alla fall.

Vi kom dit vid 9 och strax efter så stod gröt och mangopuré på bordet. Han fick prova att äta själv samtidigt som jag matade honom och det gick riktigt bra. Han åt lite mer än en halv portion gröt, och en halv burk med mangopuré! Sen var han plötsligt mätt och slet av sig hakklappen. När han har bestämt sig för att det är färdigätit så är det bäst att låta honom vara. Han är fruktansvärt envis! (Undrar vem han har det efter??)

Han har varit jättedålig på att dricka och vi försökte med mugg, men det var inget skoj alls. Efter detta så passade vi på att gå till lekterapin och leka, lunchen skulle serveras vid 12. Leo älskar lekterapin, där finns alla möjliga roliga leksaker!

Till lunch blev det köttbullar och potatis och sås. Med tanke på hans sväljproblem så mosade jag allt ordentligt och blandade med sås, så det blev ett mos. Det gillade han. Han åt en halv potatis, en köttbulle och sås. Det låter inte så mycket men det är stort! Han har inte ätit något innan.
Dietisten åt tillsammans med oss för att se hur det gick och hon var mer än nöjd med honom. Han fick en banan efter maten och eftersom hon också åt så började han att tugga och sen plötsligt hade han ätit nästan en hel banan...

Efter lunchen sov vi middag, sen var det mellanmål. Vi har tidigare provat en smoothie som Leo verkar gilla. Den är perfekt eftersom den går bra att dricka med sugrör. Vi fick en sådan av dietisten och den drack han ungefär halva, sen ville han inte mer. Så vi tog med smoothien hem och då drack han och Max upp den snabbt! Jag var jättenöjd med dagen eftersom han åt så bra. Sen när vi åt middag så fick Leo burkmat eftersom vi gjorde wok. Han skulle INTE ha maten, han ville ha vår mat. Jag tänkte mig inte för så han fick morotsbitar av mig.
Vi hade bestämt med dietisten att Leo ska få 300 ml i knappen/dygn, som backup. Eftersom han inte hade fått något innan på dagen så fick han de 300 på kvällen. När jag skulle borsta tänderna på honom så trilskades han lite och rätt vad det var så kom all maten upp igen... Jippie!

Tisdag morgon var jag uppe redan kl. 5. Jag hade lovat köra syster till Knutpunkten. Hon skulle åka till Frankrike, till våra föräldrar. Jag följde henne till tåget, sen körde jag hem. Jag kom hem vid halv 7 och då hade ungarna redan vaknat, de låg och väntade på mig i våra sängar. Eftersom det inte gick så bra med 300 ml på en gång, så valde jag att sätta 150 ml på morgonen, nu när vi ändå var vakna tidigt. Eftersom han fick mat i knappen så ville han ha något att äta också, så han fick en riskaka. Jag ville inte att han skulle vara mätt när vi kom till barn lila.

Efter att han hade ätit sin frukost på barn lila så gick jag och vägde honom igen, bara för att se vad gårdagen hade gett. Döm om min förvåning när han hade gått upp 45 g trots storkräkningen på kvällen. Det visar, för mig, att vi är på rätt väg.
Den här gången åt han nästan hela grötportionen och mer än en halv burk mangopuré, dvs ännu lite bättre!

Till lunch fick vi falukorv och mos, perfekt för Leo. Korven delade jag i bitar på ca 3x3 mm(!) och blandade det med moset. Denna dagen fick vi besök av logopeden, för att hon skulle se hur han äter. Hon var lika glad som vi att se honom äta, hon har träffat honom sen innan han var 1 år och då klöktes han bara av att man försökte få in skeden i munnen. Lunchen gick jättebra, han åt duktigt. Vi lyckades få honom att dricka lite vatten genom att ge honom ett sugrör och visa honom att man kunde blåsa bubblor med det... Han skrattade så att han storknade och drack en del under tiden han försökte blåsa... =) Alla knep är tillåtna!

Eftersom jag hade varit uppe tidigt så somnade jag gott med Leo, vi sov i ca 1½ timme. Till mellis blev det även då en smoothie. Han drack duktigt och drack 3/4-dels flaska (1 flaska är på 200 ml.)

På kvällen skulle vi äta kyckling, hel ugnsstekt, och ris och sås till det. Eftersom man inte kan mixa ris till något ätbart så gjorde jag mos till Leo. Köpte potatis, palsternacka och morot och kokte och mixade. Max såg det och ville såklart också äta mos. Leo fick moset, mixad kyckling och lite café de Paris, mosat och klart. Han gillade det för han åt bra. Max har en grillsås som han har till många olika rätter. Det är en bbq-sås med lite speciell smak och Leo ville såklart prova den när han såg den. Jag trodde inte han skulle gilla den, men så fel jag hade! Han gillade den verkligen och genom att droppa den på maten så åt han som bara den.

Sen på kvällen, när vi la ungarna så satte vi resterande 150 ml i knappen på låg hastighet så behövde han inte sitta uppe, utan kunde sova gott.

Idag har maten funkat superbra. Han fick i knappen i morse, sen som andra frukost åt han nästan en halv portion gröt och lite fruktpuré. Till lunch hade vi mos och kyckling kvar sen igår så det mixades och mosades ihop och han åt som en häst. På eftermiddagen hade vi en tid hos habiliteringen för träff med deras logoped och sjukgymnasten. Vi kom överens om att de ska sköta det motoriska och socialiseringsträningen, maten kommer att skötas via vår dietist och barn lila. Det var ungefär vad jag hade hoppats på, för jag ger inte upp vår dietist!

Sjukgymnasten var jättenöjd med hans framsteg, han är så mycket stadigare nu och går riktigt bra med stöd. Logopeden höll med mig om att han förstår så mycket mer än vad man tror, det bara av att observera och interagera med honom i 45 min! Hon var imponerad av honom och menade på att det var det motoriska som han behöver stöttning med.
Efter att vi var klara på sjukhuset så körde jag och Leo och handlade! Jag kunde åka iväg med honom till en affär utan att behöva fundera på när han skulle ha nästa flaska och om vi skulle hinna hem så vi inte blev sena i schemat! Jag tror inte att han har varit med i en affär på ett par månader. Dels pga maten, men även på grund av smittorisken. Nu på sommaren är det inte så stor risk att han ska bli sjuk.

När vi kom hem så fick han en burk med päron/bananyoghurt. Det sa bara slurp så var den uppäten... Han fick även "resterna" från gårdagen dvs ½ burk mangopuré och ½ burk katrinplommonpuré. Det funkar verkligen bra!

Till middag så grillade vi kött och korv och hade rösti till. Jag gjorde även en tzatziki till. Leo fick en halv lunchkorv (utan skinn) och en rösti och en stor sked med tzatziki, som jag mixade och mosade ihop. Det blev en rätt så stor portion men den bara försvann. Han älskade det! Och med hjälp av sugröret och bubblorna så drack han en del vatten också...

Jag är så glad över att det funkar så bra. Det hade jag aldrig trott. Sen vet jag att det inte kommer att gå lika bra varje dag, men så länge han inte hoppar över för många mål så är det ingen fara. Vi har alltid möjligheten att stödmata om vi känner att det skulle gå åt skogen.

Det största hindret för tillfället är jag själv! Jag vill så mycket! Jag vill verkligen att det ska funka att jag har en tendens att inte tänka mig för med hans mat. Jag skyndar för mycket. Det gör absolut inget om han äter mosad mat, det kan han göra länge. Som dietisten sa: han kan äta samma mat varje dag i 2 veckors tid, det gör inget.
Jag måste verkligen ta mig i kragen och ge honom tiden att äta det som funkar för honom, inte ge honom mat med bitar i. Jag måste begränsa portionerna också, så jag inte vill ha i honom för mycket! Bara för att han åt en portion gröt ena dagen så betyder det inte att han gör det dagen efter också...


Goa unge!

Man kan ha ett måttband till mycket!

Ungarna lekte med lera, riktigt länge!

1 hade något att säga!:

EmiliaJ75 sa...

Vilken härlig läsning! Måste verkligen kännas underbart för er, bättre än att vinna på lotto! Kram