BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

lördag 12 maj 2012

Barnakuten!

Jaha var börjar jag...

I torsdags var Leo på kontroll och allt var bra, sen åkte jag och jobbade kväll. När jag kom hem så fick jag höra att Leo hade varit orolig och inte somnat förrän sent, vilket inte är likt honom.

Under natten så vaknade han och var ledsen och var lite snabbandad men jag tänkte att det berodde på att han var ledsen. Han somnade till och sov till 6,20 sen var han jätteledsen igen. Vi satte oss i soffan så att vi inte skulle väcka Max, som för en gångs skull sov gott. Då hade han det lite jobbigt med andningen och jag räknade andetagen till mellan 45-50 andetag/minut vilket är för mycket. Han var lite hängig eftersom det naturligtvis tar på krafterna att inte kunna andas ordentligt. Efter att ha hört med en sköterska på barnavd så bestämde jag mig för att åka in. "Åker jag in tidigt så kanske vi är hemma innan lunch och så kan jag åka och jobba då...". Eller hur!!

Vi fick väcka Max och så fick han följa med in. Inte för att han brydde sig, han tyckte det var skoj för han fick titta på film och fick glass... Eftersom andningen var så snabb så blev det svårare för honom att syresätta sig så han låg på runt 85-88% och det togs prover och sen fick han syrgas. I och med detta så blev det inte tal om att åka hem så vi blev inlagda. Vi fick vänta i ca 2 timmar på att få ett rum men under tiden så tittade vi på film och J hann komma och hämta Max och bilen.

CRP:t visade sig vara rätt så lågt, 17, så det var ingen kraftig infektion i kroppen. Leos hjärtläkare var kvar och lyssnade på Leo när vi kom in på rummet. Eftersom han hade lyssnat på honom dagen innan så kunde han ju höra skillnad nu. Han var lika förvånad som vi över att det hade vänt så snabbt.

Det togs blod till en odling och nytt CRP och syrabas. Syrabasprovet togs för att se så att han inte samlade på sig för mycket koldioxid i blodet. Vi fick rummet bredvid "vårt vanliga" så jag har varit på väg att stövla in i "vårt" rum ett par gånger...

Vi känner personalen bra här och Leo är poppis hos sköterskorna. ;-)
Leo sov middag på eftermiddagen och jag la märke till att han gnydde och stånkade lite i sömnen. Han vaknade till av att han hostade och eftersom han vaknade till så tyckte sköterskan att vi skulle passa på att inhalera honom nu när han var vaken. Han andades bra i masken fram till de sista andetagen då han började att få lite smått panik. Jag fick undan nebunetten eftersom jag märkte hur jobbigt han hade. Sen blev han plötsligt väldigt dålig, pulsen steg och han fick jättejobbigt med andningen. Han var väldigt medtagen och sköterskan blev riktigt orolig och försökte få på honom syrgasmasken istället för grimman. Han vill INTE ha den masken så han blev förtvivlad (läs VANSINNIG!) och pulsen steg ännu mer och syresättningen sjönk ordentligt så sköterskan tryckte på akutlarmet och inom 5 sek så var det plötsligt 5 sköterskor till i rummet. Jag hade Leo i famnen eftersom han var otröstlig och de försökte förtvivlat få på honom masken men han vägrade och slogs och hade sig. Jag skulle visa honom att masken inte var farlig och då förstod jag plötsligt varför han inte ville ta den! Den stank riktigt äckligt plastigt, och jag hade då inte velat ha den på mig så jag satte stopp för det hela. Jag gick undan med Leo och han lugnade sig marginellt men var fortfarande helt förtvivlad men nu började han bli riktigt utmattad. Dåligt med luft + jätteledsen och arg = utmattad och riktigt risig!!

Jag la honom i sängen och de hämtade en tratt och satte på den på syrgasslangen och sen kämpade Leo inte emot så mycket så jag fick hålla den framför ansiktet på honom. Då var det ordentligt blås på syrgasen...
Under tiden som vi höll på att få rätt på tratten så kom J dit och Leo blev jätteglad när pappa kom, han orkade tom vinka lite... :-)

Läkarna var oroade över att han blev så dålig så snabbt och bestämde sig för att Leo skulle få befuktad syrgas istället för bara vanlig syrgas på grimma eftersom man kan bara få upp till 3 L på grimma och det funkade inte längre... Med den befuktade syrgasen så kunde dom höja syrgasen mer eftersom den blev till ånga i näsan och han kunde få inhalationer med Ventoline direkt i grimman.

Vid det här laget så var Leo ganska så utmattad och han orkade inte ens prata eftersom han var snabbandad fortfarande. Syresättningen låg runt 86-88% och pulsen var något hög, runt 130 (normalt är 95-100 ca). Han fick inhalationer in i grimman med Ventoline en gång i timmen och de gjorde kontroller var 30:e minut så vi fick vak under natten så att jag skulle kunna få sova.
Allt som allt så var han ganska så tagen och helt slut så klart.

Det är läskigt att se hur fort det kan gå åt fel håll... Han var pigg vid lunchtid och sen 2-3 timmar senare var han riktigt dålig och allt var ganska allvarligt.

Jag sov ganska så kass inatt eftersom jag så klart vaknade när maskinerna pep och så fort Leo vaknade eller lät.

Vid 6 i morse så satte sig Leo upp i sängen och sa:"ja e tössti"! Det var så underbart att höra det för han lät så pigg!Jag själv var såå trött men jag kunde inte låta bli att resa på mig när jag hörde "där e mamma"... ♥

Inhalationerna hade verkligen gjort susen, det var som en helt annan kille i morse. Slemmet var inte helt borta men han orkade hosta och andningen var lugn igen.
Jag skulle jobba och såg verkligen inte fram emot det då jag hellre hade varit hos Leo så jag åkte strax innan halv 9. Då hade Leo sagt hejdå till mig minst 5 gånger.. ;-)

Dagen har varit sådär på jobb, jag har varit ganska lättirriterad och ur gängorna men kollegorna förstår ju varför.. Efter jobb så åkte jag hem och duschade och sen åkte jag in till Leo igen och bytta av J.

Dagen har varit lugn för Leo, de har inte gjort så mycket. Nu ikväll blev han av med den befuktade syrgasen så nu kan han röra sig mer. Han ligger runt 90% med 3 l syrgas så jag hoppas han kan bli av med syrgasen imorgon. Jag tror kanske inte längre att vi kommer hem imorgon, risken finns att vi får stanna kvar till på måndag...
Imorgon jobbar jag 12-21,15 och ska få träffa Max igen! Jag ska lämna honom på gympan imorgon innan jag kör till jobbet. Sen kör jag in till sjukhuset efter jobbet och avlöser J.

Från början var det tal om ev Mycoplasmainfektion med efter att han blev så dålig och samlade på sig så mycket slem så är dom inne på att det kan vara RS-virus. Läkarna är nog fortfarande inte riktigt säkra på vad det är men han får antibiotika intravenöst och dom väntar på vad proverna visar.  

2 hade något att säga!:

Mathias sa...

Fy vad läskigt... Krya på sig nu!
/Imres pappa

gunilla sa...

Usch, så jobbigt det verkar och främst för Leo. Hoppas nu att ni får besked på proverna så ni kan komma hem igen i de vanliga gängorna. Glöm inte att sova Snäckan för det verkar behövas.

Bättra på er kramar i massor !