BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

torsdag 29 mars 2012

Summering!

Igår var vi på sjukhuset för en extrakontroll. En eller två gånger per år så kommer en av hjärtläkarna från Lund till Helsingborg och tittar med hjärtultraljud på vissa hjärtbarn. Denna gången så ville Leos hjärtläkare att Leo skulle få en koll. Så igår var det dags. Först vägning och mätning. Vikten går fortsatt uppåt, vilket är väldigt skönt med tanke på att han inte äter så värst mycket.

Sen var det dags för koll av syresättning, blodtryck och EKG. Hans syresättning brukar ligga runt 91-92%, idag gick den stadigt uppåt tills den landade på 96-97%! Jag blev väldigt förvånad, eftersom han har legat så stadigt innan. Helt fantastiskt att han äntligen kan räknas som fullsaturerad! Leos hjärtläkare har hela tiden sagt att han inte förstår varför inte Leos saturation ligger högre, eftersom han borde vara fullsaturerad. Nu är han det!! Läkaren menade på att det kan vara att kroppen har behövt så lång tid på sig att vänja sig vid den nya cirkulationen.

Blodtryck och EKG gick utan problem, vi har världens lugnaste och goaste kille. Sen blev det lite väntan innan det var dags för UKG (hjärtultraljud). Då passade Leo på att titta på fiskarna och att springa mellan mig och Jocke. Vi hade egentligen tid till UKG kl 13,30, men först strax efter 14 så var det vår tur. Båda hjärtläkarna från Helsingborg och läkaren från Lund och vi 3 klämde in oss i undersökningsrummet som vanligtvis är ganska litet när det bara är en läkare där...

Lundaläkaren tittade väldigt snabbt på Leo, det tog nog max 10 minuter. Det som var intressant var läckagen i klaffarna. Hennes sammanfattning var att ja, det läcker i båda klaffarna. Det läcker lite i klaffen som kirurgerna har lagat (tricuspidalis) och det läcker lite mer i aortaklaffen men inget som de tänker göra något åt. Det som de inte kan se är huruvida lungvenerna börjar bli förträngda (TAPVD:n). Senaste lungröntgen visade på vidgade lungkärl och de var väl inte riktigt säkra på varför. De var lite inne på att det antagligen inte betyder något.
Läkaren trodde inte att lungvenerna började bli förträngda, men det är väldigt svårt att se dom på ultraljudet. Därför är hon inne på att göra en hjärtkateterisering för att kolla alla olika tryck(i artärer, lungvener osv) som de endast kan få på en kat.

Först ska de ta upp Leo på en diskussion i Lund. Alla läkarna ska få säga sitt och sen hör lundaläkaren av sig antingen direkt till oss eller via Leos hjärtläkare
.
Sen tog lundaläkaren bort en dos vätskedrivande så nu har Leo bara vätskedrivande 2 ggr/dygn. Eftersom det är 6 månader (redan?) sen operationen så ska vi snart gå över till Trombyl istället för Waran! Leos läkare ska skriva ut ett recept och sen när vi har hämtat ut det så ska vi skippa Waranet... Inga fler stick i fingret! Vi måste fortfarande hålla koll på honom men inte alls lika noga.

Det är så här det ska vara nu. Nu ska allt funka och han ska förhoppningsvis fortsätta att må så bra som han gör nu.

Naturligtvis så kräktes Leo imorse... Så bra mådde han! Han kräktes ett par gånger så J fick komma hem så jag kunde åka och lämna Max och sen köra till jobb. En torsdag är det inte läge att stanna hemma från jobb, eftersom det inte finns någon som kan ersätta mig...

Leo har varit jättetrött idag. Han har inte ätit något vidare men fått i sig lite vätska. Det känns inte som varken magsjuka eller kräksjuka men jag kan inte förklara varför han kräker... En tanke som slog mig i morse var att han kanske var trött, riktigt trött. Det blev sent i säng både i måndags och igår och i tisdags morse fick jag väcka honom tidigt. Jag vet att jag har hört att hjärtbarnen kan bli utmattade och att de då kan kräkas av det.
Vi får se hur det utvecklar sig, han blir hemma imorgon och sen är ungarna lediga på måndag så han får en långhelg hemma.

Kan man annat än älska tuffingen?

2 hade något att säga!:

Helena sa...

Men heeeeej snygga killen :-))) Grattis till att du snart slipper waranet - wow vad långt ni har kommit sen i höstas :0)

Min tjej kräks inte när hon blir utmattad men hon visar så många andra symtom så jag tror att du har alldeles rätt i din tankegång där. Tänk ändå att han är såpass "frisk" att han kan ta ut sig så han kräks. Motsägelsefullt men stort i sig...

Mathias sa...

Så härligt att läsa. Sköt om er. Mvh Imres pappa.