Upp och ner men framåt...

 Nu har vi varit på avdelning 67 i en vecka. Han har tagit stora kliv framåt rörelsemässigt och kan nu sitta själv på sängkanten korta stunder. Han är mycket mer rörlig i armarna, benen lyder inte lika mycket än men det kommer. 

Han har haft fortsatt hemodialys (HD) men nu även fått inopererat en slang för peritonealdialys (PD). Igår fick han första PD och de börjar försiktigt så mängden vätska de la in var inte så stor. Allt gick bra och idag har han både fått HD och får nu två cykler med PD. Imorgon blir det bara PD och förhoppningsvis sista HD på fredag, sedan är tanken att vi ska försöka gå över till PD nattetid. Detta måste ställas in vilket tar lite tid så vi är inte klara här riktigt än. Förhoppningsvis går det hyfsat snabbt att ställa in maskin-PD så vi snart kan komma hem. Fördelen med PD är nämligen att det kan vi sköta i hemmet! 

Annars mår han väldigt bra hjärtmässigt. Hjärtat slår som det ska och biopsierna har varit bra. För tillfället är fokus mest på njurarna och sjukgymnastik! Nästa biopsi kommer att göras om ca 2 veckor trodde kardiologen. Sen får vi se hur de beslutar efter den.

Han äter inte någon mat utan får näringsdrycker för att täcka energibehovet och vätskemängden. Han behöver komma upp i 1200 ml vätska per dag och förr hade detta varit svårt att hålla nere men nu är det väldigt svårt att komma upp i den mängden! 

Dock har alla näringsdrycker gjort att hans kalcium är för högt vilket så klart kan skada njurarna. Så nu får vi välja bort vissa näringsdrycker som han dessutom gillar... Sen måste vi försöka få upp hans natrium som är för lågt och eftersom han inte äter något så lockar vi med allt salt han brukar gilla. Igår hittade Jocke baconsnacks som Leo efterlyst (såna som finns på bio) och de gick ner! Han åt minst 10 stycken och det är det mesta han ätit av något sedan vi kom hit. 

Nu har vi införskaffat oliver, salta pinnar, salami mm. Allt för att försöka få upp saltet och få honom att äta mer. Bonusen borde bli att han blir mer törstig. Upp och ner men framåt!

Skönt att kunna sitta upp lite.

Härligt att komma ut lite i solen.

Kalciummängden i näringsdryckerna. Max 10 µg/dag.

Baconsnacks funkar!

PD igång. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ronald McDonald.

Julafton!!